Week 10 2012: Samsom

De naam is Samsom. Diederik Samsom. Hij is de man die de PvdA naar nieuwe hoogten moet stuwen. Nee, dat zeg ik verkeerd. De ‘nieuwe’ PvdA naar nieuwe hoogten moet stuwen. Hij is de man die het stokje overneemt van Job Cohen. Hij wordt de nieuwe oppositieleider. Emile Roemer, we hardly knew ye. Van Greenpeace-activist tot kamerlid, leider van de op een na grootste partij van Nederland. Maar die op een na grootste politieke partij van Nederland bestaat natuurlijk alleen in de politieke schijnrealiteit van Den Haag. Het enige dat telt zijn natuurlijk de peilingen en daarin doet de PvdA het niet goed. Of moet ik zeggen ‘deed’?

De realiteit is natuurlijk dat het slecht gaat met de PvdA. Job Cohen mag dan een goed bestuurder zijn, hij mist pit. Hij mist ballen. Hij mist ‘het’. En waar de PvdA hoopte met Cohen de grootste partij van Nederland te worden en het beleid te bepalen, ging dat de sociaal-democraten aan hun neus voorbij. De VVD werd het grootst en die wilde niet met de PvdA in de zandbak spelen. Nee, de PVV was opeens het beste vriendje van de VVD en mocht met hem in de zandbak spelen. En de PvdA wilde niet vriendjes zijn met de PVV. Niemand wilde dat eigenlijk. Alleen het CDA met de puistjes en dikke bril zag een mogelijkheid om erbij te horen als hij maar vriendjes werd met de PVV. Wie wil er nu waardigheid als je opeens mee mag doen met de grote jongens?

De PvdA mocht niet meespelen. Of wilde niet meespelen. De PvdA had wel waardigheid. De PvdA had Cohen. Maar die kon niet op tegen de pestende en schmierende PVV. Het resultaat? Een vrije val van de PvdA in de peilingen. En hoewel je niks kan kopen voor die peilingen, Job werd er wel voor afgerekend. Hij was de bedrijfspoedel van dit kabinet en hij liet zich dat gewoon zeggen. En de PvdA kromp verder. In de peilingen.

Maar nu is daar Samsom. Er gloort hoop aan de horizon van het politieke landschap. Met Samsom wordt alles anders. Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Samsom! Hij gaat de oppositie leiden en strijden tegen het ‘harde en soms ronduit onfatsoenlijke’ beleid van Rutte. De regering en de gedoger moeten samen nieuwe bezuinigingsmaatregelen bedenken, maar daar heeft Samsom natuurlijk helemaal geen vertrouwen in. Niemand heeft daar eigenlijk vertrouwen in, want er moet ‘hervormd’ worden in plaats van bezuinigd. Dat is even andere koek dan hier en daar kleine beetjes wegschaven. En Samsom weet dat donders goed. En als het niet lukt, is hij daar om de rotzooi op te ruimen. De fysicus. De activist. Het beste jongetje van de klas. PvdA-man. Niet langer een ‘bedrijfspoedel van het kabinet Rutte’, nee, een ‘bedrijfsterriër’, die blaft en bijt.

Samsom gaf in een interview aan dat hij het in de politieke arena niet op wilde nemen tegen Geert Wilders. Mark Rutte is de echte vijand die bestreden moet worden. Maar iedereen weet natuurlijk dat Rutte ook in de macht is van de pestkop Geert Wilders. Vroeg of laat is dat toch de man die in het debat bevochten moet worden. De vraag is dan of Samsom de belofte waar gaat maken. In de verkiezingsdebatten kwam hij over als charismatisch, authentiek, gedreven en welbespraakt. De andere kandidaten vielen eigenlijk bij voorbaat al af, Samsom was de gedoodverfde winnaar. Martijn van Dam was te jong, te onbekend en misschien ook wel ‘te rechts’. Nebahat Albayrak was te onzeker over zichzelf en overschreeuwde dat met geveinsde zekerheid. Ronald Plasterk had zeer goede papieren, maar was te oud. En Lutz Jacobi? Het is vast een lieve vrouw met het hart op de juiste plaats, maar ze was denk ik toch iets te oud met verouderde ideeën over de sociaal-democratie. Bij de SP was ze beter op haar plek geweest.

En dus werd het Diederik Samsom. We hebben een S, we hebben een A, enzovoorts. Hij gaat ons in deze economisch onzekere periode laten zien waar de PvdA voor staat. Hij wil strijden voor een sociaal Nederland waar niemand in de kou staat. Links en progressief. Er moeten moeilijke beslissingen genomen worden, maar aangezien het kabinet en de grote gedoger daar waarschijnlijk toch niet uitkomen onderling, kan Samsom met zijn ‘nieuwe’ PvdA het deze gedoogconstructie bijzonder moeilijk maken. Dan zullen ze oog in oog komen te staan. Binnenkort bij u op tv een nieuwe vermakelijke serie voor jong en oud: Samsom en Geert. Aan de naam zal het niet liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *