Week 13 2012: Slapeloos

De besprekingen werden opgeschort. Die in het Catshuis natuurlijk, dat zijn de enige besprekingen die er op dit moment toe doen. VVD, CDA en PVV hadden even tijd nodig voor een adempauze. En hoewel ik niet zeker weet of ze die allemaal nodig hadden en of die adempauze echt nodig – of belangrijker nog, gewenst – was, ze hielden er toch even mee op. Woensdagmiddag, alsof het hier een stelletje basisschoolkinderen betreft die de woensdagmiddag standaard vrij hebben. De PVV had in ieder geval wel een adempauze nodig, in de persoon van, hoe kan het ook anders, Geert Wilders.

Eigenlijk wilde ik er geen aandacht aan besteden, want die hele Catshuisbesprekingen, ik heb daar niet zo’n hoge pet van op. Daar waar het landsbelang het belangrijkste zou moeten zijn, heb ik sterk het idee dat alle betrokken partijen proberen zo veel mogelijk kiezers aan zich te binden, of in dit geval zo min mogelijk kiezers proberen te verliezen. Er gaan zoveel belangen gemoeid met de onderwerpen die daar besproken zouden worden – maar voor hetzelfde geld bespreken ze het kapsel van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet – en CDA, VVD en PVV proberen alleen maar zo min mogelijk kiezers te verliezen. Daar moet het met deze maatregelen nu net niet over gaan!

Waarom ik dan toch aandacht besteed aan deze besprekingen, is omdat ‘Geert Wilders er nog een nachtje over moest slapen.’ Waarover? Zat hij te denken of hij wellicht dreadlocks zou nemen? Natuurlijk niet (even tussen neus en lippen door: Geert zijn kapsel ziet er inderdaad niet uit, maar ik denk niet dat dreadlocks de aanblik van Geert Wilders ook maar enigszins zou verbeteren)! Dit zijn de momenten waarop hij, net als de andere betrokken partijen, moet laten zien wat hij waard is! Dus blijven zitten, dooronderhandelen, het landsbelang dienen. Maar dat past misschien niet in zijn straatje.

Nu moet ik toegeven dat ik wel een beetje jaloers was. Niet op de positie die Geert nu moet vervullen, maar op dat nachtje slaap wat hem gegund werd. Ik hoop dat het bij hem gewerkt heeft, maar ik heb de hele nacht wakker gelegen! En niet omdat ik mij zo een zorgen maakte om de al dan niet te nemen beslissingen die de economische nabije en verre toekomst van Nederland bepaalt. Nee, ik kon gewoon een ouderwets nachtje niet slapen. Ik kon de slaap niet vatten, was de weg naar dromenland kwijt, had Klaas Vaak een zandverbod opgelegd. Ik kon gewoon niet slapen.

Ik was dus jaloers op Geert Wilders. Hij kon wel een nachtje lekker slapen, terwijl ik dat niet kon. Ik misgun mensen niet snel iets en als ik het doe, spreek ik mijzelf vermanend toe. Ik vind jaloezie geen mooie eigenschap in iemand, laat staan mijzelf. Maar hier had ik mijzelf toch ook wel een goede nachtrust gegund. Zo een dat je misschien wel maar kort slaapt, maar uitgerust wakker wordt en het de hele dag weer vol kan houden. Het was ten slotte wel de dag erna gewoon donderdag en niet zaterdag of zondag. Dan had ik flink luilakken bij mezelf nog enigszins kunnen tolereren. Er moesten nog dingen gedaan, zaken geregeld en activiteiten ondernomen worden. Daar kwam nu natuurlijk maar weinig van terecht.

Uiteindelijk vielen mijn oogjes dicht rond een uur of half vijf, om zich rond een uur of elf weer te openen. Maar vanzelfsprekend was ik te moe om echt iets te kunnen doen en om een uur of twee was ik zo moe, dat ik even ben gaan slapen. Ik had gelukkig al wel op het nieuws gezien dat Geert blijkbaar een betere nachtrust had gehad dan ik. Circus Catshuis sloot zijn deuren weer opzichtig en hermetisch, zodat niemand uit kon vogelen wat er nu precies besproken werd, zoals dat al een aantal weken gebeurt. Uitgerust kon Geert de besprekingen weer hervatten en zich mogelijk een sterke onderhandelingspositie aanmeten. Mogelijk kon hij bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking eisen met mogelijk als dreigement dat hij anders uit de besprekingen zou stappen en dus mogelijk het kabinet zou kunnen vallen. Mogelijk, want wat er allemaal in het Catshuis besproken wordt, dat weet niemand en dat wordt ook angstvallig voor ons als burger geheim gehouden. Dat is ten minste nog echt iets om wakker van te liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *